Op het label van een voerzak staat veel informatie, wat is daarvan belangrijk?
U kunt beginnen met afchecken van het gehalte “Ruw eiwit” en “Ruwe celstof of Ruwvezel”. Teveel ruw eiwit vormt in de meeste gevallen een belasting voor het paard die u beter kunt vermijden. Echter, bij fokmerries en veulens moet dit gehalte juist weer hoger zijn; dit omdat merries extra eiwitten nodig hebben om het veulen te laten groeien en melk te produceren. Veulens hebben extra eiwit nodig voor een gebalanceerde lichaamsgroei.Verder is het interessant om te kijken naar het verteerbare eiwit: in hoeverre kan het dier de in het voer aanwezige hoeveelheid ruw eiwit ook daadwerkelijk gebruiken bij onderhoud van het lichaam.
De ruwe celstof (ook wel het vezelgehalte genoemd) geeft een indicatie van de energie-inhoud van het product. Als u hier ook het “Ruw vet” gehalte bij betrekt kunt u zich een aardig idee vormen van de energie-inhoud van het ene t.o.v. het andere product. Hierbij geldt: hoe meer ruwe celstof, hoe minder energie. Maar ook: hoe meer ruw vet, hoe meer energie (tot op zekere hoogte, want een paard is van oorsprong geen “vet-verteerder” en kan zeker niet teveel vet verdragen.
En natuurlijk kunt u kijken naar de gehalten aan Vitamine A, D-3 en E., deze moeten verplicht op het label worden vermeld.
Bedenk wel dat dit lang niet alle vitaminegehalten zijn die het voer bevat, omdat bijvoorbeeld de B-Vitaminen, Biotine, etc. niet op een label vermeldt mogen worden.