Mijn paard heeft bloedarmoede, heeft het dan ijzer nodig?
Bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen in het bloed, of de rode bloedcellen bevatten te weinig hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat zuurstof aan zich bindt en naar de organen transporteert. Voor de aanmaak van hemoglobine is ijzer nodig en daarom leidt een tekort aan ijzer tot bloedarmoede.Bloedarmoede wordt vaak vastgesteld aan de hand van bloedonderzoek. Als dit een eenmalig onderzoek is, kijk dan uit met de interpretatie van de resultaten: er is regelmatig één of andere bloedwaarde die iets hoger of lager is dan de gewenste waarde. Dat wil niet altijd zeggen dat het paard ziek is of een afwijking heeft: het kan ook simpelweg een “toevalstreffer” zijn, bijvoorbeeld doordat het paard net gegeten heeft.
Bloedarmoede kan ontstaan door bloedverlies (bijv. verwonding of worminfectie) of door een slechte kwaliteit van (ruw)voer met bijv. een tekort aan ijzer (belangrijke voedingsstof voor de aanmaak van rode bloedcellen). Verder kan het liggen aan verhoogde afbraak van rode bloedcellen door infecties of een lage aanmaakvan rode bloedcellen door slecht functioneerend beenmerg.
Indien de oorzaak in de voeding ligt, en je geen krachtvoer geeft, kan bloedarmoede het best opgeheven en voorkomen worden door wél een geconcentreerde brok of muesli te gaan voeren. Onze paardenvoeders bevatten namelijk tussen 200 en 400 mg per kilo ijzer (Fe).
Voert u wel brok of muesli bij en heeft uw paard toch een ijzertekort adviseren wij om EquiForce Ferro te verstrekken. EquiForce Ferro bestaat uit geconcentreerd en goed opneembaar organisch gebonden ijzer, verrijkt met essentiële aminozuren, vitaminen en organisch gebonden sporenelementen. Dit helpt om de hoeveelheid rode bloedcellen weer op peil te krijgen.
Laat ook je gehele rantsoen eens bekijken door één van onze voedingsspecialisten. Het is namelijk goed mogelijk dat je rantsoen weliswaar voldoende ijzer bevat, maar dat de opname hiervan gehinderd wordt door een ander bestanddeel dat in het rantsoen aanwezig is. Stuur ons hiervoor een e-mail.
Raadpleeg bij infectie, verwonding, koorts of aanhoudend gebrek aan energie/fut altijd de dierenarts. En zorg voor een passend ontwormingsschema.