5 Tips voor de speenperiode

Dinsdag 03 september 2024
Voor een veulen is het speenmoment een ingrijpende verandering in het vroege leven. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden op dit moment. Graag delen wij een aantal tips om dit moment zo goed mogelijk te kunnen begeleiden;
  • Tip 1: Start NIET te vroeg met het spenen
Bij de geboorte van het veulen is het verteringsstelsel nog niet volledig ontwikkeld. Met name het microbioom (verzameling van micro-organismen) in de dikke darm moet opgebouwd worden. In de eerste weken wordt dit vooral gevormd door de moedermelk. Na een aantal weken gaan veel veulens al kleine beetjes vast voedsel opnemen. Na twee tot drie maanden wordt dit aandeel steeds groter en maakt het micriobioom een significante verandering door. Rond deze leeftijd is een veulen steeds minder afhankelijk van de moedermelk. Vanaf ongeveer vijf tot zes maanden kan een veulen voldoende voedingsstoffen uit vast voedsel halen en zou een veulen gespeend mogen worden.
  • Tip 2: Stel voldoende ruwvoer beschikbaar
Zorg ervoor dat een veulen ten aller tijden toegang heeft tot ruwvoer van goede kwaliteit. De samenstelling van het rantsoen heeft direct invloed op de ontwikkeling van het verteringsstelsel. Ruwvoer is de belangrijkste voedingsbron voor paarden en zorgt ervoor dat de darmen zich goed kunnen ontwikkelen. Voldoende toegang tot goede kwaliteit ruwvoer kan verteringsproblemen op latere leeftijd voorkomen. Tip: laat bij twijfel over de kwaliteit het ruwvoer analyseren om goed op de hoogte te zijn van de voedingswaarden. Een veulen volop in ontwikkeling heeft onder andere een hoge behoefte aan eiwit, de belangrijkste bouwstenen van het lichaam.
  • Tip 3: Start al vroeg met het bijvoeren van de Opti-GROW
Als een veulen slechts een paar weken oud is kun je al wat Opti-GROW aanbieden. Deze speciale veulenkorrel heeft een verkleinde diameter om de opname van het krachtvoer te stimuleren. Natuurlijk is de moedermelk in de eerste periode de belangrijkste bron van voeding voor het veulen. De veulenbrok in deze fase bijvoeren is alleen ter gewenning aan vast voedsel. Hou hiervoor dus ook kleine hoeveelheden aan. De hoeveelheid kun je langzaam gaan opbouwen, mocht je hierbij advies nodig hebben neem dan gerust CONTACT met ons op!
Start pas met spenen als het veulen voldoende ruw- en krachtvoer opneemt om een ‘speendip’ te voorkomen. Het spenen is een ingrijpende verandering en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de overige omstandigheden zoveel mogelijk vertrouwd zijn en blijven. Een mindere opname van krachtvoer komt ook vaak voor in deze periode, deze kans is groter bij veulens die nog niet voldoende gewend zijn aan krachtvoer. De Opti-GROW is zeer smakelijk door o.a. de toevoeging van melkpoeder om de opname te stimuleren. Benieuwd naar de Opti-Grow en wil je meer weten; klik dan HIER.
  • Tip 4: Houdt de vochtinname in de gaten
​Een veulen kan de eerste momenten zonder merrie als heel spannend ervaren. Dit kan er bij veulens toe leiden dat ze niet voldoende drinken. Zorg ervoor dat er altijd voldoende vers drinkwater beschikbaar is. Een automatische drinkbak heeft hierbij niet de voorkeur omdat je zo niet in de gaten kunt houden of het veulen daadwerkelijk voldoende drinkt.
  • Tip 5: Maak voldoende foto’s
Door regelmatig een foto te maken van het veulen kun je objectief de conditiescore in de gaten blijven houden van het veulen. Dit zorgt ervoor dat je tijdig in kunt grijpen indien je opmerkt dat het veulen te mager of te dik aan het worden is. Een optimale conditiescore vermindert de kans op gezondheidsproblemen.